منصوره کریمی ، مرضیه ثاقب جو ، هادی سریر ، مهدی هدایتی
گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران، ، m_saghebjoo@birjand.ac.ir
اسیدهای آمینه شاخه­ دار (BCAAs) شامل والین، لوسین و ایزولوسین، اسیدهای آمینه ضروری هستند که به­ عنوان پیام‌های مهم مواد مغذی و تنظیم ­کننده ­های متابولیک روی هومئوستاز گلوکز، انتقال عصبی، پاسخ ایمنی و بیوژنز میتوکندری عمل می ­کنند و در بروز و پیشرفت اختلالات متابولیکی مانند چاقی و دیابت نقش دارند. در مقاله مروری حاضر، ارتباط بین کاتابولیسم BCAAs و مقاومت به انسولین (IR) و نیز اثر تمرین ­ورزشی در این مسیر مورد بحث قرار گرفته است. در این مرور نقلی، مطالعات اپیدمیولوژیک و مقالات مروری در بازه سال‌های 1964 تا 2023 میلادی از پایگاه داده­های PubMed،Google Scholar  و Web of Science جمع‌آوری و مورد بررسی قرار گرفتند. هم‌چنین برای مقالات به زبان فارسی، پایگاه ­های اطلاعاتی شامل جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (ایرانداک) و بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران)، از سال 1380 تا 1401 مورد جستجو قرار گرفتند. نتایج مطالعات مختلف نشان داده‌اند که تنظیم افزایشی یا کاهشی BCAAs پلاسما توسط دو آنزیم اول در مسیر کاتابولیک آن‌­ها -آمینوترانسفراز شاخه­دار (BCAT) و آلفاکتو اسید دهیدروژناز شاخه­دار (BCKD)- است. بنابراین اختلال در مجموعه آنزیمی محدودکننده سرعت کاتابولیکی BCAAs، منجر به کاتابولیسم پایین­تر BCAAs و افزایش سطوح پلاسمایی آ‌ن‌ها می­شود که می‌تواند سهم زیادی در ایجاد شرایط پاتولوژیک مانند دیابت داشته باشد. تمرین ورزشی می­تواند تجمع واسطه ­های کاتابولیک BCAAs را کاهش دهد، یا حتی از بین ببرد و از ایجاد IR جلوگیری به عمل آورد. به­نظر می­رسد که بهبود اختلال در کاتابولیسم BCAAs، از طریق انجام تمرین­ ورزشی و کنترل رژیم غذایی می ­تواند منجر به بهبودی و یا پیشگیری از ابتلا به بیماری­ های متابولیکی مانند چاقی و دیابت شود.
واژه‌های کلیدی: اسیدهای آمینه‌ شاخه‌دار، تمرین ورزشی، چاقی، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ورزش
دریافت: 1402/4/11 | پذیرش: 1402/6/21 | انتشار: 1402/4/10

Karimi M, Saghebjoo M, Sarir H, Hedayati M. Exercise Training, Plasma Levels of Branched-Chain Amino Acids, and Insulin Resistance in Metabolic Diseases: A Narrative Review. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2023; 25 (2) :144-162